ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΑΓΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Τα διαστρέμματα ή ρήξεις τωνσυνδέσμων του γόνατος αποτελούν κοινό αθλητικό τραυματισμό.Οι σύνδεσμοι στο γόνατο συνδέουν τον μηρό σας με τα οστά της κνήμης και της περόνης κάτω από το γόνατο. Ο έσω πλάγιοςσύνδεσμος (MCL) και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος (LCL) βρίσκονται στις πλευρές του γόνατος σας.

Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα άμεσης επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν τους  συνδέσμους τους.

Επειδή το γόνατο βασίζεται μόνο σε αυτούς τους συνδέσμους και τους γύρω μυς για σταθερότητα, τραυματίζεται εύκολα. Οποιαδήποτε άμεση επαφή με το γόνατο ή γρήγορη αλλαγή της κατεύθυνσης  μπορεί να τραυματίσει έναν σύνδεσμο. Ο τραυματισμός ενός συνδέσμου θεωρείται "διάστρεμα" και βαθμολογείται αναλόγως με κλίμακα σοβαρότητας.

1ου Βαθμού . Ο σύνδεσμος έχει ελαφρώς τραυματιστει. Έχει ελαφρώς τεντωθεί, αλλά είναι ακόμα σε θέση να διατηρεί σταθερή την άρθρωση του γόνατος.

2ου Βαθμού. Μια τέτοια μερική ρήξη σημαίνει ότι ο σύνδεσμος έχει χαλαρώσει.

3ου Βαθμού. Αυτός ο τραυματισμός αναφέρεται πιο συχνά ως πλήρης ρήξη (σχίσιμο) του συνδέσμου. Ο σύνδεσμος έχει χωριστεί σε δύο τεμάχια και η άρθρωση του γόνατος είναι ασταθής.

Συμπτώματα
Πόνος στο πλάϊ του γόνατος. 
Οίδημα πάνω από το μέρος του τραυματισμού.
Αστάθεια - η αίσθηση ότι το γόνατό "παίζει"

Η θεραπέια είναι συνήθως συντηρητική με νάρθηκες και φυσιοθεραπέια αλλά άν υπάρχει πλήρης ρήξη τότε μπόρεί να συστηθεί χειρουργική επιδιόρθωση του συνδέσμου

Copyrights © Dr Constantinos Panayi Orthopedic Surgeon. Designed and powered by B3